Syltede Rødløg – Et godt sted at starte

Opskrift Syltede rødløg – af Helena Grayston fra bogen “Syltedronningen”

Hvis du ikke har syltet før, eller gerne vil sylte andet end marmelade og syltetøj, så er syltede rødløg et rigtigt god sted at starte. Syltede rødløg er en “råsyltning” af rå, røde løg. Det vil sige at rødløgene ikke koges, men overhældes med en lun eddikelage. Lagen laves af sukker (eller honning), eddike og krydderier og her kan du selv styre hvor sød lagen skal være. 

Man laver syltede agurker, eller agurkesalat, efter samme princip og begge dele er så nemt og anvendeligt, at man sagtens kan lave det selv, efter behov. Når vi råsylter laver vi ikke til forråd, fordi holdbarheden er kort, 1-2 uger. Råsyltede grøntsager har godt af at trække et par timer, men smager bedst når de er frisklavet indenfor 3-5 dage. Så lav en lille portion, som bliver spist i din husholdning indenfor en lille uge. Det kan være så lidt som en halv agurk, eller et rødløg.  

Rå løg er bitre, men smagen blødes op af lagen, og bliver en anelse blidere og sødere. Brug syltede rødløg som surt tilbehør til smørrebrød, som garniture til kødretter eller til en tapas eller buffet menu. Det er vigtigt at få alle 5 grundsmage med i et måltid, og dejlig nemt at tilføje surt, når du har et glas syltede rødløg stående. Som et twist, kan du bruge kirsebær eddike til lagen. Det giver en flot mørkerød farve og en dejlig smag. 

Her kommer opskriften…

Karins Syltede Rødløg 

Min kusine Karin er en stjerne i himlen. Vi elskede at snakke om og afprøve sylteopskrifter. Hun udfordrede mig ofte, som den dag, hun spurgte, om jeg havde en eddike-mor eller vidste, hvordan man starter den. En dag havde Karin fundet en yderst simpel måde at sylte rødløg på, og skønheden kom fra den gode smag, de sprøde løg og det simple i at lave dem. Det er præcis denne opskrift jeg fik af Karin, og dette er en hyldest til hende, som var en rigtig syltesøster.

3 rødløg

200 ml æblecidereddike

3 spsk. sukker

½ tsk. salt

Lidt peber

Skræl og skær rødløg i både. Varm eddiken i en gryde med sukker og salt, indtil sukkeret er opløst. Det skal ikke koge. Fyld rødløgene i et steriliseret sylteglas. Hæld den varme lage over rødløgene til det dækker, og luk til med låget. Lad stå et par timer eller til næste dag, inden de tages i brug. Kan holde sig 1-4 uger på køl, men mister lidt af friskheden og den klare farve med tiden.

Variationsforslag

Karin og jeg nåede ikke at udforske opskriften sammen, men i hendes ånd har jeg forsøgt med en ølsyltet version, som kommer her. Det er samme fremgangsmetode, men hvis du bruger perleløg, skal de skoldes først, så du nemt kan få skindet af.

Ølsyltede rødløg eller perleløg

5 rødløg

3 dl øl

3 dl lagereddike

150 g sukker

Mulighed for kommentarer er lukket